A természet egy gyöngyszeme - NYÍRI
Célod mindig nemes legyen, foltot ne tűrj lelkeden.


Látogatók
- 2010.11.29.

free countersA tényleges látogatói számhoz kérek szépen hozzá adni még 7886-ot. Eredeti számláló 20 országra volt beállítva, melyet elérve, szerettem volna emelni. Sajnos új számlálót sikerült elindítani.
Ez az oldal 2008. 02. 28-án indult, az eredeti egy másik szolgáltatónál készült arra a bizonyos 2006-os Karácsonyra. Annak a látogatói száma meghaladta az 5300-at, 2010. 11.29-ig.


ORCHIDEÁK
- 2014.10.30.Pénzforgalom a neten:
- 2010.11.29.Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!


 

NYÍRI

 

 

 

Szeretettel köszöntöm Kicsiny Falum honlapján!

Közel két éves kutatómunka és rendszerezés után Karácsonyi Ajándéknak készítettem szülőfalumnak.

 

Fogadják szeretettel ismerősök és ismeretlenek egyaránt!


Munkámat segítette, és a kutatást lehetővé tette: a Nyíri Református Egyházközség, a kassai és a sátoraljaújhelyi Levéltár, a megyei és az Országos Levéltár adatbázisa.

 

Web szerkesztésben: Danyi Máté.

Köszönet érte Mindenkinek!

2006. december 24.


Szabados Erzsébet 

A címer

 

Szinte már lemondtam róla, és mégis sikerült. 2006. november 27-én, hála Istennek a címert megtaláltam, de a hozzá tartozó leírást még nem. Így csak a kép olvasására hagyatkozhatunk...

Zöld betűkkel a felirat egyértelmű: NYÍRI

A pajzsot két oldalról ölelő koszorút zöld nyírfa levelek borítják. A pajzson 3 nyírfa előtt  2 vaddisznó látható. Nem hiszem, hogy a számoknak jelentősége van, a nyírfáknak annál inkább.

Már gyerekkoromban is érdekelt a múlt kutatás, pld. Nyíri miért Nyíri. Nagyszüleimtől, idősebbektől azt hallottam, hogy a falunk határában nyírfa erdő volt és innen a név eredet.

Ma is van Nyírjesalja nevű terület a falu határában.

A vaddisznó egyértelműen a kiterjedt erdőségre, vadászatra utal. A pajzs bal oldalán látható nádas, az előtérben tó, mely közepén egy piros alma. Szerintem a nád a vizes, mocsaras területet jelképezi, ami itt-ott most is megtalálható. Az alma a mezőgazdaságra, az alma termesztésre utal, amely évszázadok óta jellemző volt a településre.

 

Történelme nagy vonalakban

 

Az első írásos említés kicsiny falumról 1270-ből maradt fenn, Nyri alakban. Még nem sikerült kideríteni, hogy az y után a "i" vagy a "í" mikor és miért alakult ki. A kassai Levéltárban találtam egy adatot, mely szerint Nyíri határában cserepeket és egy csiszolt kőgyalut találtak. Ez azt bizonyítja, hogy kőkori település, Kr. előtt 10000 - 3000 év között már lakott hely lehetett. A honfoglaló magyarok is hamar megtelepedtek e vidéken.

Hányatott sorsot mutat a múlt, közigazgatásilag Abaúj -Torna és időnként Zemplén vármegyéhez tartozik. Abaúj-Torna vármegyében tartozott a kassai járáshoz és tartozott a füzéri járáshoz is. Sajnos a fenn maradt iratok is ilyen rendezetlenek. Sokáig a füzéri váruradalomhoz tartozott. 1389-től a Perényiek birtoka, 60 évvel később Giskra kapta zálogba, aki hozta magával a cseh betelepülőket, majd újra a Perényiek birtokolták. A község határában a Koncz-pallag dűlő területén huszita település volt, amely az 1800-as évek elején pusztult el. A XVIII. században a Hangácsy és az Ónody  család birtoka. Itt említem meg, hogy ennek az Ónody családnak a  leszármazottja az Angyal Bandi néven elhíresült betyár, ki Nyíriből vett feleséget.

 

Később a Károlyi család uradalma, 1945-ig.


 

A református templom építése 1802-ben kezdődött, melyet 1895-ben már megújítottak.

 

Az ellenreformáció és a kuruc háborúk alatt a magyar lakosság megritkult. Az adatok alapján Nyíribe nem, csak a környező településekre költöztek szlovák, német és ruszin családok.

Az I. és a II. világháborúban nagyon sok falunkbeli vesztette életét. A temetőkertben lévő emlékmű méltó megemlékezés hőseinkről.

 

 

És hogy miért készült e weboldal?

 

 

 

Mindig érdekelt a történelem, a múlt. A múlt ismerete, az ősök tisztelete egyre fontosabb számomra. Családomban gyerekként megtapasztaltam a hagyományok örzését. Ez volt az első csepp. Maradandó élmény volt számomra amikor, egykori osztályfőnököm, Czikó László révén először voltam múzeumban, Telkibányán. Itt szintén kaptam egy "cseppet", hogyan éltek egykor őseink, hogyan haltak meg a bányában, amikor a saját bérükért dolgoztak. Középiskolában elhivatott történelem tanáraim voltak, viszont az álom csak álom maradt, semmit nem tettem a múltért.. Közben eltelt kb. 25 év és 2001-ben meghívót kaptam az Egyesült Államokból. Csodálatos 3 hetet töltöttem a Sziklás-hegységben, Washingtonban, New Yorkban! Már ekkor elhatároztam, hogy valami módon emléket kell állítanom a Szülőfalumnak, Nagyszüleimnek, Dédnagyapámnak, aki másokkal együtt talán jeltelen sírban pihen valahol Lengyelországban, és az összes többi ősszülőnek. Két évvel ezelőtt levél érkezett Amerikából a lelkészi hivatalba. Egy idős házaspár a rokonait keresi, és a szálak Nyíribe vezetnek. Belelkesedtem, mert tudtam, hogy nekünk is van rokon a nagy víz másik oldalán. Minden angol tudásomat összeszedve, felvettem velük a kapcsolatot. Ez volt az a bizonyos utolsó csepp, mely által időt, fáradtságot nem kímélve belevetettem magam a Levéltárak és az egyház poros, de mégis oly sok, szép élményt adó papírjaiba. A kutatást folytatni fogom, mert nagyon érdekes, és kincset rejt a múlt.

 

Szeretném feldolgozni a falunk hagyományait, a napjainkban újra éledő néptáncot, melyben egykor szüleim is oszlopos szerepet vállaltak. Az egyházi vonatkozás is nagyon érdekes, pld. az őseim minden generációjában volt presbiter, vagy gondnok.

 

Angol nyelvre történő fordításhoz az önzetlen segítséget örömmel venném.

 


Itt üzenhet nekem:

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotMinden jog fenntartva © Szabados Erzsébet 2010

Honlapkészítés