A természet egy gyöngyszeme - NYÍRI
Célod mindig nemes legyen, foltot ne tűrj lelkeden.


Látogatók
- 2010.11.29.

free countersA tényleges látogatói számhoz kérek szépen hozzá adni még 7886-ot. Eredeti számláló 20 országra volt beállítva, melyet elérve, szerettem volna emelni. Sajnos új számlálót sikerült elindítani.
Ez az oldal 2008. 02. 28-án indult, az eredeti egy másik szolgáltatónál készült arra a bizonyos 2006-os Karácsonyra. Annak a látogatói száma meghaladta az 5300-at, 2010. 11.29-ig.


ORCHIDEÁK
- 2014.10.30.Pénzforgalom a neten:
- 2010.11.29.Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!


 

Angyal Bandi

A koldus átka

A Nyíriben talált ametiszt

* * * * *

A puszták réme, az ártatlan nevű rettegett betyár, Angyal Bandi

Polgári neve Szentmártonyi Ónody András 1760-ban született, nemesi családban. Apja Ónody András, anyja Olchváry Krisztina. Családja Borsod vármegye egyik legkiterjedtebb birtokával rendelkezett.Gondos nevelésben részesült. Gyermekkorát Sajószentpéteren (Borsod m.)töltötte, majd Restén és Nyíriben (Abaúj m.) a család birtokain lakott. Legkedvesebb tartózkodási helye a Dusnok pusztai major. Kétszer nősült. Első felesége Nyíriből való, elszegényedett nemesi Angyal család leszármazottja. Valószínűleg ragadványnévként innen kapta az Angyal nevet.

Első törvénysértéseit a 1780-as években követte el. A Hortobágyon gyakran megfordult gyanús alakok: kupecek, orgazdák között. Hajdúböszörményben hat hétig tartják fogva, mire igazolja, hogy a város méneséből saját lovait szakította ki. Első ízben 1787-ben fogja el a vármegye, négy ló ellopásáért. Mire egy év múlva ki hirdetik az ítéletet, elég sok bűncselekményért kell felelnie. Tizenkét ízben elkövetett tolvajlással vádolják, de csak hármat találtak ebből bizonyítottnak. Mindemellett súlyos büntetést róttak ki rá. Nyolc évi börtönt, közmunkával súlyosbítva. Kegyelmi kérelmére az udvari kancellária a büntetést két évre mérsékelte, s édesanyja kérelmére további hét hónapot engedtek el. Ebben nagy része volt nemesi származásának. Ez később is hasznára volt. A család kiterjedt rokoni kapcsolatai révén időnként sikerült eltusolni ügyeit. Azokból pedig volt bőven. Továbbra is tartotta a kapcsolatot korábbi cimboráival, orgazdaságba, lopásba keveredett.
Négy vármegyében, Borsodban, Abaújban, Gömörben és Hajdúban ismerték viselt dolgait.1799-ben a Borsod vármegyei ítélőszék újra elítélte két évre. Ónody ismét fellebbezett, de a Kancellária négy évre súlyosbította az ítéletet. Mivel Ónody nem vonult be önszántából a szegedi börtönbe, országos körözést adtak ki ellene. Ekkor már Angyal Bandinak nevezte magát. A néphagyomány és a szegedi vármegye elfogatóparancsa szerint jó kiállású ember volt, hivalkodóan cifra pásztorgúnyában járt, torzonborz bajuszát pederve viselte. Az elfogatóparancs említi, hogy több nyelven beszélt. Magyarul, deákul (latin), németül, tótul. Angyal Bandi haláláról sokféle mendemonda terjedt el. Az egyik szerint börtönben halt meg 1804-ben, a másik szerint felakasztották, illetve kisfia halála után felhagyott a betyárkodással és békés öregségben halt meg. Az igazság az, hogy az 1805-ben kiadott körözés ellenére Angyal Bandi nem került börtönbe, 1806-ban kelevényben meghalt. Az alakját övező legenda még életében kialakult, később több szabadlegény vette fel nevét, a lovas betyár mintájává vált. Alakja, viselt dolgai, kalandjai megjelennek a népdalokban, balladákban. Nemesi származása miatt az úri betyár alakja nagyon foglalkoztatta a közvéleményt. Még népszínmű is készült róla Balogh István tollából, Angyal Bandi címmel. A hazai korabeli ponyvákban megjelent balladás hangvételű dal így meséli el elfogatását, egyik kalandját:

Az Alföldre meendő Angyal Bandi nótája

Lám megmondtam Angyal Bandi ne menj az Alföldre,
Csikósoknak, gulyásoknak közibe, közibe.
Mert megtanulsz lovat lopni izibe, izibe,
Majd úgy kerülsz a vármegye kezébe, kezébe.

Mikor megyen Angyal Bandi tanyára, tanyára,
Ama gyönge borjúhús vacsorára, 'csorára,
Hortobágyi csaplárosnak két lánya, két lánya
Híjja Bandit éjszakára az ágyra, az ágyra.

Ama kis jány távulról csak úgy nézi, úgy nézi,
Érte magát majd hogy el nem péseli, péseli.
Mikor kezdé Angyal Bandi a lovát nyergelni,
Cifra csikós kantárjával fékelni, fékelni.

Rajta üte Gönc városa megfogni, megfogni,
A két kezét kötéllel is megkötni, megkötni
.
Akkor kezdte Angyal Bandi bámulni, bámulni,
A színében egészen elváltozni, változni.

Megkötözték Angyal Bandit kötéllel, kötéllel,
Úgy kisérték fel Kassára fegyverrel, fegyverrel.
Egy icce víz, egy font kenyér Angyal Bandi számára, számára,
Harminchárom fontos vasat kezére, lábára.

* * * * *

A koldus átka

Monda: történt egyszer, réges-régen, hogy a falunkba vetődött egy koldus. Hiába kért enni az egyik házban is, a másik házban is, sehol senki nem adott neki egy falat kenyeret. Szerencsétlenségében megátkozta a falut, süllyedjen el a templom tornyáig.

 

Akár igaz is lehet, ugyanis: a Történelem és a Vallás résznél említettem, hogy a Koncz-pallag dűlőben huszita település állt, mely az 1800-as évek elején elpusztult, ill. a templom építéséhez a korábbi templomból származó köveket is felhasználtak.

Ami viszont biztos: 1864. július 22-én, kb. 50 évesen a falunkban meghalt egy koldus. Miskolci születésű volt, aki főleg Aszalón lakott, de elvetődött Kicsiny Falumba is. Tóth István volt a neve. Őt befogadták, nem is akárki, hanem Balla István gondnok úr, temetéséről is Ő gondoskodott.

Az is igaz, hogy a falunk folyamatos mozgásban van, "átok" nélkül is reped, csúszik, süllyed.

* * * * *

 

A Nyíriben talált ametiszt

Az év ásványa 2007-ben és nemcsak Magyarországon!

Gondoltuk volna, hogy az egykori Telkibányával határos aranybányászat után más és értékes kincset rejt kicsinyfalunk méhe?

"Ha a kezdetekig akarunk visszamenni, akkor az időutazásunk legalább 15-20 évig fog tartani, amikor egy Zemplénben túrázó csapat, élén Solt Péterrel és Bujpál Péterrel, egy erdei úton haladva, az utat keresztező ametiszt telérből néhány darabkát begyűjtöttek, s mint akik jól végezték dolgukat, bandukoltak tovább, hogy aztán az egész futó pillanat eltűnjön a múlt ködében!

Nyíriben talált bársonyos ametiszt

Aztán lassan mi is elfelejtkeztünk a Nyíri ametisztről, mígnem 2005 őszén jött az újabb hír, hogy a telér nem fogyott el, csak máshol is kell kutakodni(és persze sokat ásni!). 2006 tavaszával aztán megkezdődött a módszeres feltárás, (persze minden információt rögtön 80 évre le is titkosított a titokgazda, akarom mondani a lelőhely felfedezője: volt honnan tanulnia!).

Ametiszt kartonszámla (egy ásványbörzén)

És az idei évben meg is jelent nemcsak a hazai börzéken, hanem a külföldi börzéken is, júniusban mutatkozott be a Franciaországi Sainte-Marie-aux-Mines börzén egyik neves hazai kiállítónk jóvoltából. És ha valaki Amerikában jár, pl. a Tucsonyira vetődik, ne lepődjön meg túlságosan, ha ott is feltűnik 1-2 példány! Hiszen nem árt tudni: nemcsak Brazíliában terem ametiszt, hanem nálunk is, persze nem akkora geódákban, de ez azért mégis a miénk, és olyan különleges, akárcsak mi vagyunk a Kárpát-medencében! Kovács Pál"

A teljes cikk megtalálható:

http://www.minerals.hu/index.php?m=news&article=61&lang=hun (2010. december 05. 21 h 25 p.)

 

 

 


Itt üzenhet nekem:

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotMinden jog fenntartva © Szabados Erzsébet 2010

Honlapkészítés