A természet egy gyöngyszeme - NYÍRI
Célod mindig nemes legyen, foltot ne tűrj lelkeden.


Látogatók
- 2010.11.29.

free countersA tényleges látogatói számhoz kérek szépen hozzá adni még 7886-ot. Eredeti számláló 20 országra volt beállítva, melyet elérve, szerettem volna emelni. Sajnos új számlálót sikerült elindítani.
Ez az oldal 2008. 02. 28-án indult, az eredeti egy másik szolgáltatónál készült arra a bizonyos 2006-os Karácsonyra. Annak a látogatói száma meghaladta az 5300-at, 2010. 11.29-ig.


ORCHIDEÁK
- 2014.10.30.Pénzforgalom a neten:
- 2010.11.29.Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!


Nyíri a Zemplén-hegységben, Sátoraljaújhelytől észak-nyugatra, 400-700 méter magas hegyekkel övezve a Hegyközben található, 264 m-re a tenger szintje fölött. Megközelíthető a 3-as és a 37-es főútról, Telkibánya és Pálházán keresztül, Bózsva és Füzérkomlós felöl. A képek önmagukért beszélnek... Kicsiny Falum dimbes-dombos tája szavakkal alig kifejezhető szépséget mutat. Igazi gyöngyszem. Minden évszakban elbűvöl, csodálattal tölt el!

  Hegyek, dombok között

Felszíne változatos, hullámos, melyet többszöri vulkán kitörések okoztak. Tudományos feltételezés szerint a Zemplén-hegységben 3 vulkáni szakasz különböztethető meg. A nyugalmi időszakban tenger is elöntötte. Időnként hőforrások törtek fel. A hasadékokon felszínre került kőzetanyagok: riolitláva és tufa, andezit és dácit.

          

Nyíriben talált kvarc

Falunkat átszelő Nyíri-patak észak-nyugatról, a Kéthegyi forrásból és a Fehér hegyből ered. Malom-patakként is ismert. Alig 20 km-t csobogva, Bózsva-patakként Széphalom előtt ömlik a Ronyvába. A Hegyköz falvai és egy városa kis patakok mellett, hegyek között, hegyek lábánál települtek.

a Nyíri patak

A Zempléni Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe Nyíribe is nyúlik. A növény- és állatvilága rendkívül gazdag. Ritka páfrányok (stusspáfrány) fehér acsalapu, orchideákkal rokon kosborfélék is megtalálhatók. Kocsányos és kocsánytalan tölgy, bükk, telepített fenyves erdők veszik körül. Énekesmadarak és ragadozók nagy számban élnek a környéken. Vaddisznó, szarvas, őz, zöldike, különféle cinege, erdei pacsirta, sas és sorolhatnánk még. A gyíkok mellett siklók, és a keresztes vipera, szalamandra kedvelt élőhelye a Zemplén-hegység.

Gyík

 


Itt üzenhet nekem:

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotMinden jog fenntartva © Szabados Erzsébet 2010

Honlapkészítés