A természet egy gyöngyszeme - NYÍRI
Célod mindig nemes legyen, foltot ne tűrj lelkeden.


Látogatók
- 2010.11.29.

free countersA tényleges látogatói számhoz kérek szépen hozzá adni még 7886-ot. Eredeti számláló 20 országra volt beállítva, melyet elérve, szerettem volna emelni. Sajnos új számlálót sikerült elindítani.
Ez az oldal 2008. 02. 28-án indult, az eredeti egy másik szolgáltatónál készült arra a bizonyos 2006-os Karácsonyra. Annak a látogatói száma meghaladta az 5300-at, 2010. 11.29-ig.


ORCHIDEÁK
- 2014.10.30.Pénzforgalom a neten:
- 2010.11.29.Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!


 Ellis Island 2001-ben

Ez a rész elsősorban személyes vonatkozású. Családunk történetét kutattam. Hála Istennek, az egyházi anyakönyvben több, mint 200 évet sikerült visszamenni. Apai ágon a Szabados György ősapám 1777-ben született. Földbirtokos volt és református, gondnok. A név eredetére vonatkozóan sajnos nagyon kevés adatot találtam. egyes források alapján a német Guth névből alakult ki, más utalások szerint a zsidó vallásúak felvett neve. Találtam olyan forrást is, mely szerint Dózsa György, az általa fémjelzett háborúban a felszabadított jobbágy-harcosokat a szabaduló-levél alapján tette Libertini-ekké, azaz szabadosokká. Anyai oldalon a Horváth ősök az 1700-as évekig vezethetők vissza. Anyai nagymamám ágán 1744-es születési idővel találtam meg szépapámat.

 

1715. évi országos összeírás

Adózók neve: Stephanus Kovács; Gregorius Marton; Andreas Márton; Michael Kovács; Emericus Felső; Michael Sebők; Joannes Thót; Petrus Thót; Stephanus Marton.

Számomra meglepő volt, hogy sem Szabados, sem Horváth család nincs még 1715-ben a faluban. 142 évvel később, az 1857. október 31-ei összeírásban már több család is megtalálható. Valamennyien reformátusok, és mindkét ágon földbirtokosok az ősapák. Több házzal rendelkeznek, melyben más, nem rokon családok élnek, pld. 2 zsidó család.

Ebben az időpontban a falu összlakossága: 654 fő.

Ebből 353 református, 68 zsidó, 223 katolikus. 47 földbirtokos, 49 ház- és járadékbirtokos, 6 gyáros és iparűző, ill. 2 pap.

 

1892 - New York 

A Kivándorlás adatai sajnos csak dobozolva vannak a Levéltárban, nincs rendszerezve sem falu, sem név alapján. Két napot töltöttünk Kassán a Levéltárban, ahol néhány év útlevél kérelmét és visszaigazolását sikerült megtekinteni. 2001 augusztusában New Yorkban, a Bevándorlók Szigetén (Ellis Island) az emlékházban is több Nyíriből kivándorolt nevét találtuk meg. Érdekes lenne nyomon követni, hogy kivel mi történt, volt, aki visszajött, volt aki ott maradt. Ez a kutatás több évet venne igénybe. Korabeli fotókat mutatunk be a szigetről, ahová megérkeztek. New York jelenlegi kikötője pár száz méterre van az eredeti mellett. A Bevándorlók Szigetén az új és modern épület mellett még látható a hajdani állapot, a régi faház, a dokkok, felújításnak nyomát nem láttuk. Szinte látható a 100 évvel korábbi állapot, amikor több heti hullámzás után végre szilárd talajt fogott a lábuk, az ígéret földjén, a lehetőségek hazájában. Egy kutatótársamtól hallottam, volt, aki marhalevéllel vágott neki az útnak. Ennek egyszerű oka volt, a hajók kapitányai nem értették a magyart, az volt a legfontosabb, hogy pecsétet lássanak a papírokon. A magyar lelemény már akkor is működött. Viszont a kutatás nagyon nehéz. Az utaslistában nagyon sok helyen csak az szerepel, hogy Hungary. Rengeteg adat kell ahhoz, hogy valakit hitelesen tudjunk azonosítani. Újabb akadály, hogy sokan angolosították a neveiket, ami persze, teljesen logikus, ha új hazát választottak, de az amerikai adatbázisban már nincs meg a magyar megfelelője.

 

 

1935 - New York

 

A bevándorlók neveit a számítógépes nyilvántartáson kívül márványtábla is őrzi a szigeten.

 


Itt üzenhet nekem:

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotMinden jog fenntartva © Szabados Erzsébet 2010

Honlapkészítés